Welkom

Misschien ken ik je, misschien ook (nog) niet... Feit is dat je op de één of andere manier mijn blog gevonden hebt.
In 2011 verhuisden mijn man en ik met onze zoontjes vanuit België naar een compound in Al Jubail Industrial City in Saoedi-Arabië. In september 2014 verhuisden we naar Bahrein. Tijdens die periode in het Midden-Oosten hield ik deze blog bij.
Intussen zijn we sinds de zomer van 2018 teruggekeerd naar België. Ik ben toen een hele nieuwe weg ingeslagen en startte een eigen praktijk als balanscoach.

Woestijnmama

zondag 18 maart 2012

Gucci, naaldhakken en abbaya's

Eigenlijk is mijn beeld van de Saoedische vrouw er altijd een geweest van stereotiepen. Het weinige van deze cultuur dat tot bij ons doorsijpelt, toont ons immers het beeld van de volledig in zwart gehulde vrouwen. Met de auto rijden mogen ze niet, met andere mannen spreken al helemaal niet en nog niet zo lang geleden was het zelfs ondenkbaar dat een Saoedische vrouw alleen ging shoppen, werken of studeren. En toch, onder die zwarte gewaden lijkt er toch één en ander aan de gang te zijn. Deels merk je dat in berichtgeving in de kranten of in bepaalde (al dan niet verboden) boeken (maar daarover later meer). Maar ook in het gewone straatbeeld merk je dat, als je maar even verder durft kijken dan wat je op het eerste gezicht ziet.

Vooreerst zijn er verschillende manieren om de abbaya te dragen. De meest conservatieve groep is volledig maar dan ook volledig in het zwart gehuld. Dat wil zeggen dat ze ook zwarte handschoenen en zwarte sokken en schoenen dragen én dat het hoofd volledig bedekt wordt door de zwarte zijden sjaal die bij de abbaya hoort. Volgens wat ik hier al gezien heb, is het eerder een minderheid die nog zo gekleed gaat. De meeste dames dragen wel de hoofddoek, maar laten daarbij de ogen onbedekt, zoals op de foto hieronder.


Maar ook hier zijn er verschillen. Bij sommige dames zie je echt letterlijk 2 ogen en dragen ze een speciaal hoofddoekje dat enkel die plaats vrijlaat. Een dun stukje stof loopt dus zelfs over de neus, alsof er gewoon twee gaten voor de ogen zijn uitgeknipt. Bij anderen is er echt een gleufje opengelaten voor de ogen en ook dat is bij de ene maar net open genoeg voor de ogen terwijl het bij anderen dan weer -vrij gewaagd :-)- zelfs wenkbrauwen vrijlaat. Tot slot is er een groep vrouwen die enkel het haar bedekt en niet het aangezicht, maar dat zijn vaak geen Saoedische dames maar moslimdames uit naburige landen.

Maar dat is niet het enige verschil. Want als je goed kijkt, zie je onder die abbaya's een hele resem schoenen die vaak heel wat verraden over de persoon eronder. Van hoge hakken en designerschoenen, tot schattige ballerina's, tot erg klassieke damesschoentjes, of nog een paar croqs of All Stars. Ook de handtassen verraden algauw heel wat. En niet te vergeten: de ogen die onbedekt zijn, zijn vaak erg mooi opgemaakt met zwarte eyeliner en mascara. En ja, die ogen mogen dan wel geen oogcontact maken met mannen... wat het alleszins wél doet, is het hele mysterie rond de vrouw verhogen.
Want het is waar, een paar leuke schoentjes en mooi opgemaakte oogjes wekken vaak de indruk dat onder die abbaya ongetwijfeld een topmodel moet schuilen. Terwijl het natuurlijk moeilijk is met zekerheid te zeggen of de persoon in kwestie geen verschrikkelijk gebit, of een wat minder perfect lijf of nog enkele andere schoonheidsgebreken verbergt onder al dat zwart ;-).

Och, begrijp me niet verkeerd, zo'n zwart gewaad is warm, onhandig en niet bepaald iets wat past binnen de waarden van een westerse vrouw. Maar ik denk dat het belangrijk is stil te staan bij de andere kant van dit alles. Misschien is het allemaal niet zo zwart-wit als we wel denken... ik vind het momenteel vooral allemaal heel erg boeiend.

3 opmerkingen:

  1. Bedankt om er bij stil te staan Ellen en ons jouw bedenkingen neer te pennen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi om te lezen. Vooral het feit dat eigenlijk iedereen andere schoenen aan heeft! Zo merk je toch aan de mens dat er een boel verschillende karakters inzitten.

    BeantwoordenVerwijderen